Editura Evenimentul si Capital SECTIUNI
Versiune Web
duminică, 13 martie 2016

Idei de afaceri cu finanțare europeană 100%

Autor: 21086 Vizualizari

Mulți români vor să pășească în lumea antreprenoriatului, dar cea mai mare piedică în crearea unui business este finanțarea. Pentru a întâmpina această problemă, Comisia Europeană oferă un sprijin nerambursabil de până la 70.000 de euro, pentru persoanele din mediul rural din România, care vor să-și înființeze o firmă cu activități non-agricole.

 

Prin Submăsura 6.2 - „Sprijin pentru înființarea de activități non-agricole în zone rurale“, din cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, fermierii pot accesa sume nerambursabile de până la 70.000 de euro pentru înființarea unei firme. Cum această măsură este destinată micilor întreprinzători din mediul rural, se dorește diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de firme mici în sectorul non-agricol. Un alt obiect al măsurii este cel de a încuraja și a dezvolta activitățile tradiționale în satele românești.

Reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), cei care se ocupă de gestionarea acestor bani europeni, susțin că cei care vor să depună dosare pentru accesarea acestor fonduri o pot face  de la începutul lunii aprilie.

Cine poate aplica?

Potrivit datelor transmise de AFIR la solicitarea Capital, beneficiarii eligibili pentru a primi finanțare nerambursabilă prin submăsura 6.2 sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole din spațiul rural, care își înființează o activitate non-agricolă pentru prima dată. Totodată, mai pot aplica și microîntreprinderile și întreprinderile mici, înființate în anul depunerii cererii de finanțare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii proiectului.

Pentru ce domenii se acordă finanțare?

Dacă vă încadrați la beneficiari eligibili, trebuie să vă alegeți un domeniu de activitate. Nu orice sector vă poate aduce punctajul necesar pentru obținerea unei finanțări nerambursabile. Așadar, afacerile care vă pot asigura succesul sunt cele cu activități de producție (fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton sau fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice, producție de combustibil din biomasă), activități meșteșugărești(ex: activități de artizanat, dar și tradiționale non-agricole - olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.), activități turistice (servicii de cazare, agrement și alimentație publică) și servicii (De exemplu: medicale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, dar și alte servicii destinate populației din spațiul rural).

Ce trebuie să conțină planul de afaceri

Dacă v-ați ales un domeniu de activitate trebuie să știți ce trebuie să cuprindă un plan de afaceri. În primul rând, trebuie să aveți o prezentare a situației economice inițiale (de exemplu: datele solicitantului, aria de cuprindere a activității, forma juridică a candidatului, abilități profesionale, istoricul întreprinderii, facilități de producție, dotarea). Totodată, dosarul trebuie să conțină și o prezentare a etapelor și obiectivelor propuse pentru dezvoltarea noilor activități (planificarea îndeplinirii acestora, riscurile de implementare, standarde și norme europene legate de protecția muncii și de mediu). Mai este necesară și prezentarea detaliată a acțiunilor și resurselor (investițiile, formarea sau consilierea, care să contribuie la dezvoltarea de noi abilități sau competențe ale angajaților).

Care este miza?

Sprijinul nerambursabil este de 70.000 de euro per proiect în cazul activităților de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism sau de 50.000 euro/ proiect în cazul altor activități de servicii. Sprijinul va fi acordat beneficiarilor eligibili care au fost selectați pentru finanțare, doar după semnarea contractului de finanțare, sub formă de primă acordată în două tranșe. În termen de 90 zile de la aprobarea primei cereri de plată (aceasta poate fi depusă în termen de 30 de zile de la semnarea deciziei de finanțare), beneficiarul primește fondurile aferente primei tranșe de plată, în cuantum de 70% din valoarea totală a sprijinului. Ulterior, se va acorda a doua tranșă, adică 30% din valoarea totală a sprijinului, doar cu condiția implementării corecte a planului de afaceri.

Citeste si:

CAPITAL COMUNICATE

Autor: Web Cert Consult srl
Modele de documentatie ISO realizate de specialisti

Autor: HUNDRED PERCENT SRL
Cum creezi un magnet de lead-uri

Evz.ro
IARNA s-a instalat în ROMÂNIA. UTILAJELE de DESZĂPEZIRE au intervenit cu TONE...
Doctorul Zilei
Fibroza pulmonară idiopatică este la fel de agresivă precum cancerul...
AnimalZoo
Călătoria de SUPRAVIEȚUIRE a lui Patrick! Povestea acestui câine a uimit o...
Evz Monden
Magda Vasiliu, MESAJ DUR pe Facebook: „Imbecilii care ne conduc poate dorm...
Ziare.com
Judecatorul care a dat o achitare definitiva din cauza protocoalelor...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul CAPITAL.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.